Eva Green: Naše adaptace Mušketýrů je nejkomplexnější, Milady je v ní moderní hrdinkou (podcast) (2024)

Je to moderní a hodně svěží pojetí. A to neříkám jen protože v tom hraju a snažím se to prodat, opravdu si to myslím,“ smála se na nás na jaře přes Zoom samotná Milady, Eva Green, pohodlně usazená před pozadím s římskou trojkou probodnutou kordem. Román Tři mušketýři Alexandra Dumasese v různých podobách adaptujeuž 150 let. Když jsme tedy dostali příležitost popovídat si o nejnovější verzi od režiséraMartina Bourbolona se třemi jejími hlavními hereckými tvářemi, pochopitelně jsme se neubránili otázce, co nejdražší film francouzské kinematografie přinese současným divákům. „V první řadě je to pohlcující zážitek,“ lákal Vincent Cassel ve své rodné francouzštině a François Civil zjevně souhlasil: „Chtěli jsme na plátně předvést co největší show.

Dvoudílný velkofilm, který stál více než 70 milionů eur, se natáčel ve Francii na prestižních místech, jako jsou palác Louvre, hotel Invalidovna, zámky Fontainebleau a Saint-Germain-en-Laye, pevnost Fort la Latte, Chantilly, citadela Saint-Malo a historické centrum města Troyes. Bylo zapotřebí 650 koní a 9000 komparzistů.

S představiteli Milady, D’Artagnana a Athose si naši kolegové Martin Mažári a Vladana Brouková před pár měsíci popovídali nejen o tom, proč jsou Tři mušketýřii dnes stále relevantní a v čem se jejich nejnovější verze slavného příběhu liší od těch předchozích; probrali jsme i rozdíly mezi účastí v hollywoodských a francouzských filmech i to, jak se hercům hrají postavy, které ztvárnilo už tolik herců před nimi. Při příležitosti premiéry druhého dílu s podtitulem Milady jsme se rozhodli rozhovory připomenout. Můžete se podívat na sestříhanou verzi ve videu, poslechnout si celý rozhovor s Evou Green v originále jako podcast nebo si přečíst jeho český překlad.

Totalfilm: Adaptace Tří mušketýrů se na plátně objevují sto let. Čím je podle vás nejnovější verze, ve které hrajete, stále relevantní pro dnešní dobu moderní diváky?

Eva Green: Myslím, že je to opravdu moderní pojetí Tří mušketýrů. A neříkám to proto, že v tom filmu hraju a snažím se ho prodat (smích). Myslím to vážně.

Víte, podle mě mušketýři vpředchozích adaptacích byli trochu camp, nešlo je vtěch punčochách brát tak vážně, prostě nebyli sexy. Vnaší verzi jsou realističtí, mužní. To dodává na působivosti i bojovým scénám.

Náš film a postavy jsou celkově komplexnější, a moje postava obzvlášť. Zprvu může působit jako přímočará záporačka, vdruhém díle ale nahlédneme pod povrch a pochopíme, proč se chová, jak se chová. To jsme dosud ve filmech, myslím, neviděli. Dodává jí to další rozměr a hodně lidskosti.

Totalfilm: Když už jsme u toho, jak se vám herecky hledala ta tenká hranice, kdy diváci nemají postavu začít nesnášet, ale mají sní naopak sympatizovat, ačkoli je to antihrdinka, popřípadě právě i záporačka?

Eva Green:V prvním filmu zůstává Milady tajemstvím, divák vlastně neví, kdo je a proč se jak chová. Přesto mám pocit, že už u něj k ní ucítíte jistou empatii. Ve dvojce jí, doufám, už budete rovnou fandit, protože pochopíte, že si nese rány zminulosti. Zjistíte, že to není žádná zlá podivínka, ale že pravda je jinde. Mám tahle postupná odhalení ráda, baví mě je herecky zkoumat.

Totalfilm: Čerpala jste inspiraci vněkterých ze starších ztvárnění postavy?

Eva Green:Naprosto jsem si zamilovala Lanu Turnerovou, ve verzi s Georgem Sidneym je fascinující. Byla tak teatrální, skvělá, krásná, silná. Uhranula mi hlavně vtišších scénách, kdy dává najevo, že je zraněná, zachovává si u toho ale svou jemnost. Jen když na ni myslím, mám husí kůži.

Popravdě jsem se představy, že bych hrála stejnou postavu, jako ona, trochu bála. Musela jsem všechno tohle dát stranou, abych Milady mohla ztvárnit. Vmém podání je to zkrátka úplně jiná figura. Jinak bych to nezvládla.

Totalfilm: Točili jste oba filmy najednou, tuším že během 150 dní. Jak se vám daří vyvažovat hraní ve velkých hollywoodských produkcích sprací doma ve Francii? A jaký na place mezi nimi vnímáte největší rozdíly?

Eva Green:Zrovna Mušketýři byli obrovská, rozmáchlá produkce, ve které nebylo co Američanům závidět. Je to kinematografie vnejlepším smyslu slova.

Po covidu chodí diváci do kin méně, vtomhle případě mám ale vážně pocit, že by si za velkým plátnem zajít měli. Řada scén by si zasloužila zarámovat jako obrazy, jsou úžasně nasvícené, velkolepé. Příběh Mušketýrů je navíc zábavný a vážně si myslím, že vtomhle podání svámi bude rezonovat, jako nikdy předtím.

Pokračování se jmenuje po vaší postavě a logicky jí tak věnuje daleko víc prostoru. To je podle mě zajímavý posun vadaptacích původní knihy, protože Milady obvykle byla spíš vedlejší postavou. Co můžeme čekat?

Eva Green:Právě to mě na téhle práci velmi lákalo. To, že jde o moderní hrdinku, bojovnici, velmi svobodnou, volnomyšlenkářskou, feministickou. Vpůvodní knize je to spíš prostě psychopatka, než zraněná hrdinka, a právě původ tohohle zranění zkoumá druhý díl, kde se na konci vjedné dechberoucí scéně o jejích motivacích a nenávisti kmužům dozvíte víc. Je to velmi ženský, přitom ale velmi silný moment.

První díl velkolepého francouzského zpracování se podle hlavní postavy jmenuje D’Artagnan a do kin vešel 6. dubna, druhá část s podtitulem Milady, na kterou Eva Green v rozhovoru láká, pak vstoupí do českých kin 14. prosince.Oba filmy budou u nás k vidění s titulky i dabingem a v některých kinech můžete vychytat i speciální double-features, na kterých můžete zhlédnout oba pěkně po sobě.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, Bioscop© 2023

Eva Green: Naše adaptace Mušketýrů je nejkomplexnější, Milady je v ní moderní hrdinkou (podcast) (1)

Eva Green: Naše adaptace Mušketýrů je nejkomplexnější, Milady je v ní moderní hrdinkou (podcast) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6139

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.